Natuurlijke fruitzuren, ook wel alfahydroxyzuren (AHA's)

Natuurlijke fruitzuren, ook wel alfahydroxyzuren (AHA's) genoemd, zijn organische verbindingen die van nature voorkomen in verschillende soorten fruit, zoals citroenen, appels en druiven.

In cosmetica worden ze gebruikt vanwege hun exfoliërende en huidvernieuwende eigenschappen. De meest voorkomende fruitzuren die worden gebruikt in cosmetica zijn glycolzuur (uit suikerriet), melkzuur (uit melkproducten), appelzuur (uit appels), citroenzuur (uit citroenen) en wijnsteenzuur (uit druiven).

Deze fruitzuren werken als exfolianten door zachtjes de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen, waardoor een helderdere en gladdere huid tevoorschijn komt.

Ze kunnen ook helpen bij het verbeteren van de textuur van de huid, het verminderen van fijne lijntjes en het oplichten van hyperpigmentatie. Bovendien stimuleren ze de celvernieuwing en de aanmaak van collageen, wat kan bijdragen aan een jeugdiger uitziende huid.

Het gebruik van fruitzuren in cosmetica varieert van producten zoals toners, serums en maskers tot professionele chemische peelings die in schoonheidssalons worden uitgevoerd.

Omdat fruitzuren de gevoeligheid van de huid voor de zon kunnen verhogen, is het belangrijk om tijdens het gebruik van producten met fruitzuren zonnebescherming te gebruiken om mogelijke schade door zonlicht te minimaliseren.

Hoewel fruitzuren veel voordelen bieden voor de huid, is het belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral bij een gevoelige huid. Overmatig gebruik kan leiden tot irritatie, roodheid en peeling. Het is raadzaam om producten met fruitzuren geleidelijk te introduceren in je huidverzorgingsroutine en mogelijk eerst een patchtest uit te voeren om de reactie van je huid te beoordelen.

Kortom, fruitzuren in cosmetica zijn natuurlijke verbindingen afgeleid van fruit die de huidvernieuwing bevorderen, de textuur van de huid verbeteren en een stralende teint bevorderen door de verwijdering van dode huidcellen en stimulatie van collageenproductie.

Concentraties

Fruitzuren worden vaak gebruikt in cosmetica en huidverzorgingsproducten in verschillende concentraties, afhankelijk van het beoogde doel en de gevoeligheid van de huid. De sterkte van fruitzuren wordt vaak aangeduid in termen van de pH-waarde en de concentratie van het zuur. Hier zijn enkele algemene sterktes en toepassingen:

 1. Lage sterkte (pH 3-4, concentratie tot 5%): Deze milde formuleringen worden vaak aangetroffen in dagelijkse huidverzorgingsproducten, zoals toners en milde exfoliërende reinigers. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik en helpen bij het opfrissen van de huid, het verbeteren van de textuur en het stimuleren van celvernieuwing zonder overmatige irritatie.

 2. Gemiddelde sterkte (pH 3-4, concentratie 5-10%): Deze sterkere formuleringen worden vaak aangetroffen in serums, maskers en sommige exfoliërende toners. Ze kunnen helpen bij het behandelen van fijne lijntjes, verkleuring en milde onvolkomenheden. Het is belangrijk om deze producten geleidelijk te introduceren in je routine, vooral als je een gevoelige huid hebt.

 3. Hoge sterkte (pH 2-3, concentratie 10-30%): Deze krachtigere formuleringen worden vaak gebruikt in professionele chemische peelings die worden uitgevoerd door getrainde huidprofessionals. Ze kunnen dieper doordringen en zijn geschikt voor het behandelen van ernstigere huidproblemen, zoals diepe rimpels, ernstige hyperpigmentatie en acne littekens. Deze behandelingen moeten met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt en onder begeleiding van een professional.

Fruitzuren zijn te vinden in verschillende soorten huidverzorgingsproducten, waaronder:
  • Exfoliërende toners: Deze toners bevatten vaak lagere concentraties fruitzuren om dagelijks dode huidcellen te verwijderen en de huidtextuur te verbeteren.

  • Serums: Serums met fruitzuren zijn geconcentreerder en richten zich op specifieke huidproblemen, zoals hyperpigmentatie, fijne lijntjes en een doffe teint.

  • Maskers: Exfoliërende gezichtsmaskers bevatten fruitzuren om de huid diepgaand te exfoliëren en een stralende gloed te bevorderen.

  • Peelings: Professionele chemische peelings in schoonheidssalons en dermatologische klinieken gebruiken vaak hogere concentraties fruitzuren voor diepgaande huidvernieuwing.

  Het is belangrijk om altijd de instructies van het product te volgen en indien nodig een huidprofessional te raadplegen, vooral als je nieuw bent met producten die fruitzuren bevatten.

https://cosmeticabestellen.nl/collections/exfoliant

Behandelplan op maat in ons instituut

Gun jezelf de luxe van een op maat gemaakte wellnesservaring bij Esthetisch Centrum Tilburg. We nodigen je uit voor een persoonlijk gesprek waar onze experts graag jouw individuele doelen en wensen bespreken. Samen stellen we een persoonlijk behandelplan op voor mooie resultaten.

Voor optimaal gemak kun je moeiteloos online een afspraak inplannen via ons boekingssysteem. Voor slechts €40 reserveer je deze onschatbare ervaring. Klik hieronder om je gewenste tijdstip te selecteren. 

https://www.esthetischcentrumtilburg.nl/online-boekingsformulier

Heb je vragen? Aarzel niet om contact op te nemen via https://www.esthetischcentrumtilburg.nl/contact-bereikbaarheid-telefonisch-013-5360944.

Bereik effectief je doelen door synergetisch samen te werken en je cosmetische producten te optimaliseren. Ontvang waardevol huidadvies, maak gebruik van diepgaand inzicht en behaal maximaal resultaat!

We kijken ernaar uit je binnenkort te mogen begroeten!

Lilyan